У Паризу изложба лесковачког Народног музеја

У културном центру Србије у Паризу је отворена изложба "Срби и Французи - браћа по оружју", коју је припремио Народни музеј из Лесковца. Експонати документују пријатељство француских војника и бораца Моравске дивизије током Првог светског рата.

Фотографије, документи, писма сведоче о пријателству скованом током првог светског рата између Француза и људи са југа Србије: Ниша, Врања, Прокупља, Лесковца, оних који су презивели повлачење преко Албаније и на Крфу упознали Французе.

Заједничка борба трајала је наредне две године до краја рата и ослобођења.

Мира Ниносевић, директорка Народног музеја Лесковац каже: „Ова изложба не говори о ратним дешавањима већ о ратној свакодневици, шта су они радили иза линија фронта, како су се дружили ишли заједно у Солун у град, кад су славилили пуковске славе и француски национални празник. Тако да је музика Моравске дивизије знала и марсељезу".

"Поука је да морамо да се сећамо славне прошлости када су наши преци били хероји, људи храбри који су се борили за суверенитет и интегритет наше земље, али и поука насшм потомцима да управо република Србија и република Француска треба да гаје пријатељство и у неко будуће време," наводи градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Аутори поставке надају се да ће излозба помоћи да вратити у сећање некадашње пријатељство.

"Француско-српско пријатељство и сарадња су били врло живи до Другог светског
рата, али данас Французи не знају много о томе. То је велика штета. Видео сам да се припрема филм о савезнштву Срба и Француза на Солунском фронту, надам се да ће то подсетити људе," каже Анри Лакај, председник удрузења старих бораца Француске.

број коментара 0 пошаљи коментар