Изложба радова мајстора фотографије у Зрењанину

У Салону савремене фотографије у Зрењанину отворена је изложба "Град фотографима, фотографи граду". Изложена су дела настала у првој фото-колонији одржаној пре неколико месеци на више локалитета у граду, у којој су учествовали мајстори фотографије из Србије и региона.

Фотографска колонија у Зрењанину, која је ове године организована први пут, заокружена је изложбом радова у Савременој галерији. Своје виђење Зрењанина кроз објектив приказали су мајстори фотографије из Србије, Републике Српске и Хрватске: Имре Сабо, Милан Марковић, Желимир Гвојић, Жељко Синобад, Игор Мандић, Дарко Дозет, Мирослав Предојевић, Геза Ленарт, Радоје Елез и Бранка Мумало.

Фотографија је писменост савременог друштва, иако није читљива свима, иако није прихватљива увек и ако опстане, она је сведок и порука - основна је идеја која је водила организаторе колоније да окупе мајсторе фотографије.

"Изазов је направити нешто што наше колеге који живе у овом граду и овде стварају деценијама већ нису направиле. Значи да се не поновимо", истиче Дарко Дозет, фото-репортер из Новог Сада. "А напросто трудио сам се да фотографишем све од разгледница, па до деце на тротинетима, до дивне баште која се налази иза градске куће."

Организатори оваквог окупљања желели су да истакну дугу традицију коју има фотографија у Зрењанину, где је први фото-атеље отворен 1853. године, али и да се истакне основна карактеристика фотографије.

"Фотографија је увек савремена", тврди Јован Његовић Дрндак, организатор изложбе. "Фотографија је увек одраз свога времена, тако да без обзира шта је у питању, она приказује, ако је добра тренутак тог времена у коме живимо."

Фотографи и фото-репортери Зрењанина иницирали су оснивање Фотографског документационог центра, који је у мају ове године приказао суграђанима изложбу радова које су овде стварали фотографи до Другог светског рата. Данашњи фотографи желе да подстакну нови фотографски израз коме ће се дивити будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво