Панчевачки варјачар

Иако има 81 годину, Александар Видаковић из Панчева још је активан у послу - прави дрвене варјаче и тако допуњуава малу пензију. Његов производ продаје квалитетан материјал и рад.

Александра Видаковића многи Панчевци знају као чика Ацу, јер у последњих 20 година обилази  град и продаје дрвене варјаче и друге предмете за кухињу које сам прави. Иако је радио у Стаклари, заволео је дрво, научио да га обрађује, пронашао једну ливаду на периферији града и наместио себи простор за рад. Не изгледа толико лепо, али каже: ту му је добра хладовина, јер у стану нема услова.

"Месечно зарадим 10 до 15 хиљада. Не иде баш толико сјајно, раније је било боље. Сад нас има много на пијаци, али колико год да продам, ја сам задовољан", каже Александар Видаковић.

Чика Ацина импровизована радионица је мала. Ту су само буковина, тестера, секирица, два ножа и папир за шмирглање. Свако пре подне је ту, направи петнаестак варјача, а кад је хладно, онда прави паузу.

"Кад продајем, ја држим у рукама свој производ. Ко год је од мене купио пре 20 година, и данас ми је муштерија. Јер је то квалитет, није топола и врба, него чисто дрво, а ручни рад. Морам да радим како дрво хоће. Тако да добро пролазим", додаје Александар Видаковић.

Иако има већ 81 годину, руке га још увек добро служе, а воља за рад му не недостаје, тако да намерава да истраје докле год га здравље буде служило. Бар још неку годину, каже, да финансијски помогне својој породици.

број коментара 0 Пошаљи коментар