Библиотека за пацијенте у врањском Здравственом центру

У неколико одељења Здравственог центра у Врању пацијентима су на располагању мале библиотеке. Књиге су прикупљане више од годину дана, а у акцији Удружења грађана Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност учествовали су Народни универзитет и Јавна библиотека "Бора Станковић".

Медицинске сестре, поред редовних обавеза, имају и улогу библиотекарки. Доносе књиге пацијентима, информишу их о расположивим насловима, евидентирају позајмљене књиге.

"Прочитао сам Душка Радовића, афоризме, сад сам узео да прочитам Управљање конфликтима. Добра идеја", каже пацијент Стојадин Димитријевић.

Горан Јовановић каже: "Оно што се може видети је да су добре књиге, има за свачији укус, баш добра ствар. Разговарамо, мењамо мишљења колега и ја који смо у соби."

На Интерном одељењу попуњена је полица, пацијенти долазе и бирају штиво. Поезија или проза, историјска тематика, класици и белетристика, дечја литература. Књиге ће бити разврстане и на одељењима Гинекологије, Ортопедије, Неуропсихијатрије, Хирургије.

"Много ми се свиђа и одмах сам узела једну књигу, сад сам дошла по другу. Чисто је и уредно.", каже пацијенткиња Ружица Младеновић.

"Када лежите, дан је веома дуг, и ето из наше библиотеке ће моћи да користе књиге", каже Јасмина Ристић, главна медицинска сестра у Здравственом центру у Врању. И додаје: "Заиста су се потрудили да прикупе много доброг штива."

Идеја Центра за медијску транспарентност и друштвену одговорност из Врања била је да пацијентима олакшају опоравак и лечење. У акцији "Књига за Здравствени центар" током годину и по дана прикупљено је више од две хиљаде књига, 1800 наслова.

Гордана Димитријевић, директор ЈУ Народни универзитет у Врању, каже да акција још није завршена: "Отворена је до даљег и очекујемо уколико и даље имамо заинтересоване грађане који желе да поклоне књиге за Здравствени центар, да нам донесу или пошаљу на адресу."

Највећа донација стигла је из Музеја књига из Београда, и сами аутори дали су своје књиге. Учествовали су појединци, предузећа, установе из целе Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар