"Како одржавати фикус" отвара позоришну сезону у Ужицу

Нова позоришна сезона у Народном позоришту у Ужицу отворена је праизведбом комада "Како одржавати фикус", Огњена Обрадовића, у режији Југа Ђорђевића.

Питка и пријемчива, ова педстава са комичним елементима, поставља тешка питања о деци -жртвама медијске експлоатације.

Око петогодишњег дечака који не говори, али одлично игра зумбу, плету се амбиције, фрустрације, разочарања и патње његове баке, мајке и ујака који ће све што их боли надоместити популарношћу на друштвеним мрежама.

У довољном броју лајкова и пратилаца, стварност је измештена и све даља, док на крају не наплати за учињено и неучињено.

"Испражњеност суштине, идеологија појавности, јесте оно што нам преостаје и оно чему тежимо, с друге стране, ја сам покушао да намерно, преко лика једног детета поставим сва та питања", објашњава Огњен Обрадовић, писац.

"Мислим да је то једна универзална тема, то сам ја и говорио у програму, тема жртве, као такве - и ко су данашњи богови којима се ми клањамо. Мислим да негде треба тражити одговор у тим платформама", каже редитељ Југ Ђорђевић.

И одузимање гласа детету у овој представи и његово опредмећивање, јасно упућује на беспомоћност и улогу жртве која му је наметнута.

"Покушава она, као и свака мајка, на све начине - али на крају види да је немоћна и то решава некако негирајући тај проблем", каже Тијана Караичић, глумица.

"Када сам је први пут прочитао, ја сам то доживео као један реализам, полу-ситком варијанту, која се говори са неким доскочицама, али је тема је озбиљна", објашњава Душан Радојичић, глумац.

Два млада уметника, писац и редитељ, први Ужичанин, а други његов колега и пријатељ одлично су искористили прилику коју овај театар даје младим позоришним ствараоцима.

Сјајна у улози баке била је Тања Јовановић, сценографију и костиме потписује Велимирка Дамњановић, музику Јулија Ђорђевић, а прилику да ову представу виде у свом граду, Ужичани имају и наредне две вечери.

број коментара 0 пошаљи коментар