Венера - победница Међународног сајма у Свилајнцу

Италијанска компанија "Аристон" градиће у Свилајнцу фабрику грејача за белу технику. Запослиће стотинак радника и већ је закупила простор у индустријској зони, саопштили су представници општине на 55. Међународном пољопривредном сајму у том граду. На сајму је изложено 95 грла сименталске расе по којима је ресавски крај познат.

Крава Венера одгајивача Драгана Тодоровића апсолутна је шампионка овогодишњег пољопривредног сајма. За 6.130 литара млека годишње, изглед и расне карактеристике заслужила је шампионски пехар и ленту.

Драган Тодоровић, из Дубља код Свилајнца, има тридесетак грла крупне стоке:

"Овде сам тренутно извео четири краве, две првотелке и јуницу."

На сајму све под конац, у шталама је ипак другачије. Број грла је преполовљен у последњих десетак година, а проблеми су у Ресави исти су као и у остатку Србије.

"С обзиром на то да се претежно бавимо производњом млека откупљивачи нам диктирају цену", каже Владан Рајковић, организатор Сајма. "Независна лабораторија која је у најави много година и која ће да одређује квалитет, самим тим и цену млека још није прорадила."

Свилајнац је ове године из буџета за аграр издвојио више од 100 милиона динара, наглашава председник Општине Предраг Милановић:

"Општина Свилајнац завршава пројектно-техничку документацију и очекује да у наредних годину- две изгради системе за наводњавање на три хиљаде хектара и на тај начин помогне директно пољопривредницима, а не да једне године због суше имамо мањи принос, а друге због поплаве имамо мањи принос."

На 55. међународном пољопривредном сајму у Свилајнцу, једном од три највећа у Србији, представили су се пчелари а изложена је и механизација - све у простору такође чувене Пољопривредно-ветеринарске школе.

број коментара 0 пошаљи коментар