Татјана Марковић Топаловић - наставница за свет

Татјана Марковић Топаловић, наставница физике у Медицинској школи у Шапцу, Драган Кувељић, учитељ из Пријепоља и Катарина Вељковић, наставница информатике из Крагујевца - као победници националног такмичења у организацији удружења "Живојин Мишић" - представљаће Србију на такмичењу за најбољег наставника на свету. Признање се додељује једном годишње у Дубаију и сматра се својеврсном Нобеловом наградом за просветне радннике.

Први интерактивни глобус у Србији, на којем се може пратити положај Сунца и смена дана и ноћи, најстарији је становник "Парка науке". Прва "комшиница" му је јединствена у свету, едукативна фонтана са три млаза која представља решење квадратне једначине. На крају булевара Милутина Миланковића је Сунчани сат, где сваки посетилац може постати казаљка.

Жеља ауторке, Татјане Марковић Топаловић, наставнице физике, је да се наука у овом парку са тридесетак инсталација чује, осети и додирне:

"Један прави дидактички и методички искорак, где деца уче у учионици без зидова, значи уче у тродимензионалном уџбенику, велики број часова различитих предмета може да се одиграва у овом парку, и мислим да је то један од путева који води до њихове заинтересованости и до њихове научне писмености."

Захваљујући Татјани, многи ученици су заволели физику. Они најбољи, кренули су њеним путем, међу њима и Марија Кнежевић:

"Дала ми је основ за учење биофизике и тако сам положила тај предмет на Војномедицинском факултету са супер оценом, такође нам је била одличан животни учитељ."

"Увек се максимално трудила да нам што боље објасни физику, било неким лабораторијским вежбама или ваннаставним активностима", каже Никола Трифуновић.

Татјана Марковић Топаловић је оснивач Друштва љубитеља физике, аутор Летње школице и стручних радова. Ученицима преноси и искуства из Церна и подстиче креативност и логичко размишљање:

"Наша идеја је заправо да они буду отворени према новим сазнањима и да буду радознали, а то једино могу уколико се не држимо тих крутих, наставничких система, него стално истражујемо у корист деце."

За 26 година рада, Татјана је из средње школе испратила 4.500 ученика. Свету жели да покаже колико је Србија лепа и колико у њој има паметне деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво