Зграда нишког музеја враћена бившим власницима

Управна зграда Народног музеја у Нишу у поступку реституције враћена је потомцима власника. Закон предвидја да музеј може да користи зграду још три године уколико власницима, који иначе живе у Суботици, музеј, односно град, плаћа кирију. У нишком музеју кажу да је постигнут договор.

Индустријалац Вељко Стефановић 1927. године направио је породичну кућу у центру Ниша, али је од национализације у њој смештена управа музеја. Иако у њој нису живели његови наследници нису имали ништа против да ту И даље буде нишки музеј.

"Ми смо овај објекат годинама квалитетно одржавали И људи су стварно показали интересовање И блаконаклоност јер разумеју културу, воле овај град, воле ову установу, да на најповољнији начин у самом старту додје до договора", каже Ненад Спасић, директор Народног музеја у Нишу.

Град ће плаћати кирију у износу од 2.500 евра, а уколико буде постигнут договор по праву прече куповине моћи ће И да је откупи.

"То наравно може и у неком краћем року, али ја се надам да ће град захваљујући домаћинском пословању створити услове да тај објекат буде у нашем власништву" објашњава Јелена Митровска, градски већник за културу.

У овој згради се не налази само управа, већ и конзерваторско рестаураторске радионице.

"Наше одељење је доста добро опремљено, музеј је доста уложио у опремање односно апаратуру како би сам рад био стручан И по музеолошким принципима", каже конзерватор Драгана Ишљамовић.

Иначе, нишки музеј простире се у чак 7 објеката у граду, међу којима су и Ћеле кула, Медијана, Логор 12. фебруар. Недостатак простора, пре свега за депое, увек је био проблем.

Овде је 1994. године почело постављање темеља за нову зграду Народног музеја у Нишу, зграда је требало да буде мултифункционална и да реши све просторне проблеме народног музеја, пројекат, нажалост, никада није реализован.

За разлику од власника зграде музеја, са власницима некадашње галерије Србија није постигнут договор. Град, ће према најавама, заједнички решавати просторне проблеме обе установе.

 

 





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво