Банатски произвођачи сунцокрета незадовољни родом

Овогодишња жетва сунцокрета почела је раније него што је то уобичајено. Приноси су задовољавајући,виши за око тону просечно у односу на лане. И ове године складиштење и продаја сунцокрета почели су са аконтном ценом, која је по оцени произвођача ниска и не обезбеђује зараду.

Драгослав Рошуљ пољопривредник из Стајићева је већ завршио жетву сунцокрета на око 60 јутара. На њиви је, каже све прошло без проблема, али је незадовољан што се и ове године не зна коначна цена на почетку жетве, већ се плаћа аконтно од 25 до 30 динара за килограм, што је мање него лане, када је било 36.

 „Рачунице су такорећи, никакве. Улагања су равна са приносом. Цена испод 40 динара не би смела да буде. Са 40 динара би нешто и ми добили, нешто зарадили. -„Шта ћете радити са сунцокретом?" „Сунцокрет сам предао све. Њега не можемо да складиштимо, не можемо да чувамо. Како буде биће.", истиче Ришуљ.


И поред кишног лета влага сунцокрета је око 9 процената, због чега му није потребно додатно сушење. Приноси раних сорти сунцокрета су у околини Зрењанина били и 3,7 тона по хектару, што је за тону више него прошле године. Има и парцела које нису биле издашне.


Ненад Бабић, пољопривредник из Стајићева каже "Било је доста кише, али нису неки приноси као што смо ми очекивали. Значи, приноси су неки око две тоне по јутру плус-минус сто-двеста кила. Значи, колико се прича и колико се мислило да ће бити толико нема."

По подацима Пословног удружења "Жита Србије" за домаћу потребе треба око 680 000 тона сунцокрета, што је извесно да ће и бити остварено, јер је у Србији засејано око 240 000 хектара.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво