Узгајање лековитог биља као породични бизнис

У топличком крају све је више људи који се баве бербом лековитог биља од кога се припремају мелеми. Неки су отишли корак даље, засадивши прве саднице лаванде и у малим кућним радионицама покренули производњу етеричних уља и лековитих препарата.

Електро инжењер Драган Лекић из блачког села Чучала сваки слободан тренутак проводи у природи где бере лековито биље.

,,Овде имам највише треве кантариона, хајдучице онда има брусе која се користи за производњу мелема за хемороиде, за деда Љубине мелеме", каже Драган Лекић, травар.

Љубав према лековитом биљу наследио је од оца који му је оставио рецептуре за мелеме који се у породици лекић справљају читав век.

,,Ја сам проширио своје знање преко литературе и разних медија који су давали савете и упутства о лековитом биљу", наводи Драган Лекић.

Драган истиче да у посао брања самониклог биља поред чланова породице ангажује и овдашње житеље.

,,Ја сам била дете од оно... деда Љуба је почео да се бави тиме. Он се и раније бавио тиме али је и научио нас све да идемо и да беремо те травке", објашњава Љиљана Ђорђјевић, берачица лековитог биља.

На јужним падинама Копаоника, на Јаворцу, мештани су заокупљени све више брањем лековитог биља. Кажу да овде има ретког биља и да је предност у томе што је све то у нетакнутој природи.

У породични бизнис брања и узгоја лековитог биља укључио се и најмладји Никола, такодје електроинжењер.

,,У нашој кући иначе од малих ногу ми смо прехладе лечили лековитим биље. Деда и тата су нам спремали различите чајеве, а кад смо имали повреде спремали су нам мелеме. Урадили смо сертификацију мелема, брендирали смо деда Љубине мелеме, направили сајт", наводи Никола Лекић.

Становници овог подручја одавно су увидели да им природа нуди неисцрпне могућности од којих могу да живе. Поред узгоја воћа баве се и производњом меда и ракије траварице.

Планови су плантаже лаванде, жалфије и гавеза и већа производња лековитих препарата.

 

број коментара 0 пошаљи коментар