Пирот: После обуке лакше до радног места

Пројекат Влада Швајцарске и Србије „Знањем до посла", омогућио је младим незапосленим Пироћанцима практичну обуку у Установама и фирмама, а посебна пажња посвећена је Ромкињама. Сертификати о обуци требало да им помогну да брже добију посао.

Када је остала без посла након што је затворена текстилна фирма у којој је радила, двадесетпетогодишња Маријета Мерџић изгубила је наду да ће се поново запослити, с обзиром на то да је завршила само основну школу.

Шансу је добила у Јавном предузећу „Комуналац"захваљујучи пројекту „Знањем до посла"- у оквиру кога је организована обука за оснаживање младих Ромкиња .

„Месец дана теоријске обуке ,а онда и праксе 5 месеци.Надам се да ће ова обука да ми пуно значи до сталног запослења. Сада је на одређено а надам се и на неодређено",каже Маријета Мерџић.

"Надам се да смо доста тога успели да им удахнемо - и то самопоуздање и тај осећај вредности, друштвена атмосфера и амбијент и прихваћеност," наводи Нада Авжнер,извршна директорка ЈП"Комуналац"Пирот.

Обуку на радном месту, углавном за дефицитарна занимања, прошло је 40-так младих Пироћанаца, а неки од њих су остали да раде у фирмама.

"Тренутно, а надам се и на даље, радим на ЦНЦ стругу. Веома је одговоран посао и јако је захтеван", каже Душан Марковић

Реализатори пројекта кажу да метод обуке на радном месту одговара и незапосленим младим људима и послодавцима.

"Оно што је нама био фокус, јесте да обезбедимо што више часова обуке практичног рада, значи учења на радном месту. И то је некако приближило људе из формалног образовања да се баве неформалним образовањем", објашњава Милош Цолић из ЗИП центар за младе Пирот.

Милена Јанковић, из програма „Знањем до посла" наводи: "Основна активност која је била заправо обука код послодаваца - односно на радном месту је допринела да ови млади људи који можда нису остали да раде у оној фирми у којој су се обучавали свакако имају могућност да нађу посао негде другде."

Тестирање нових метода запошљавања одвија се под надзором Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, а пројекат се реализује, поред Пирота, у још 7 градова.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво