Ускоро споменик великом ваљевском сликару

Прошле су скоро две године од смрти сликара Љубе Поповића, једног од најзначајнијих имена модерног српског сликарства, а његова вечна кућа у родном Ваљеву, још није уређена. Након више предлога, градско руководство, како сазнајемо, прихватило је идејно решење уређења простора око Љубиног гроба, па би до 12. августа, на другу годишњицу смрти, требало да буде урађена надгробна плоча.

На месту где почива Љуба Поповић, и даље само хумка у трави и крст по којем се гроб славног сликара препознаје. Скоро две године просле су у тражењу решења за уредјење тог места. Уместо најављене алеје заслузних грађана, против чега су се изјаснили местани, изабрано је ресење за уређење овог простора.

"Доста се водило рачуна о самим интересима грађана Месне заједнице Брђани. С друге стране ради се о једном нашем великом сликару светског реномеа који заслужује да се добије један озбиљно уређен простор. На основу овог идејног решења би требали ускоро да почну радови", каже Никола Радојчић, помоћник градоначелника Ваљева.

"Најважније је да се дође до решења које ће задовољити грађане Ваљева а и оставити неки траг који је везан за Љубу. Да смо до њега могли доћи доста раније, свакако да јесмо, али сплет околности око саме брзине сахрањивања Љубе на том месту и свега што се дешавало после тога - тражио се ипак, неки прави тренутак да се то деси", истиче Војислав Јовановић, директор Модерне галерије Љуба Поповић Ваљево.

Макета, према идејном решењу Небојше Лоле Анића, искусног пејзажног архитекте и доброг познаваоца дела Љубе Поповића, приказује изглед Љубиног храма, који по замисли аутора, треба да постане асоцијација на сликареву мисао и дело.
"Његова исходишта, која су: степениште, стуб, портал, лук, врата су примењени овде и оно што је могло да се скине са његових платана а да не будемо вулгарни. Љубо, ево побогу поклањамо ти се, теби у част нешто да урадимо, две године је много за образ" каже Небојша Лола Анић, пејзажни архитекта.
Ваљевци и постоваоци Љубе Поповића, надају се да образи неће црвенети 12. августа и на другој годишњици од сликареве смрти, до када би, како се сада најављује, требало да буде уређен гроб и постављена надгробна плоча.

 

број коментара 0 пошаљи коментар