Проблеми с водом у ваљевским селима

Обилне кише изазвале су проблем и у снабдевању водом неколико ваљевских села. Вода из сеоских водовода Кукаљ и Прскавац може се користити само као техничка, а мештани Горње Грабовице снабдевају се из цистерни.

Брзо се потроши вода из цистерни у Горњој Грабовици надомак Ваљева, мада Јавно-комунално предузеће „Водовод Ваљево" редовно довози. Село је велико, а лети и потребе за водом веће.

Десимир Ристић из Горње Грабовице каже да дневно потроше само 20-30 литара воде. Олга Јанковић и Александар Јанковић дошли су на одмор из Беча.

"Имамо једну кацу од 1.000 литара, па је напунимо. Имамо и мотор и кад нестане воде, ми користимо из каце помоћу пумпе", каже Александар.

Сеоском водоводу у Горњој Грабовици обилне кише изазвале су велике техничке проблеме.

"У петак смо имали елементарну непогоду, практично цела црпна станица је потпуно потопљена", истиче Ђорђе Милановић, директор ЈКП Водовод Ваљево. "Не може ниједним возилом да се дође до ње. Тако да ми радимо данас, односно за викенд и данас, практично, на крчењу пута, који ће нам и убудуће служити, значи, за лакши долазак до саме црпне станице, за лакше одржавање. И надам се да ћемо врло брзо то све ставити у функцију."

Пумпе су ремонтоване, биће обновљене и електроинсталације, па се очекује нормално снабдевање Горње Грабовице од сутра.

У селима која се снабдевају са водовода Прскавац и Кукаљ, а то су Бранговић, Ковачице, део Драчића, Лелић, Лесковице и Сушица због замућености вода се данима не користи за пиће.

Сналазе се, како каже Бисерка Николић из Драчића, тако што купују воду за пиће и припрему хране.

Хлорисање је једини начин дезинфекције у сеоским водоводима. То се може чинити пошто се вода избистри, а директор ваљевског Водовода Ђорђе Милановић очекује да ће то бити могуће од сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво