Обнављају се школе у Свилајнцу и околини

Док су деца на распусту општина Свилајнац започела је најобимнију реконструкцију школских објеката до сада, вредну 400 милиона динара. Новина је да ће у 12 села од септембра бити отворени дечији вртићи и биће бесплатни.

Остали су само голи зидови и школа "Јован Јовановић Змај" коју похађа 1600 свилајначких основаца добиће потпуно нов изглед.

Рок за завршетак радова је 10 месеци тако да ће 26 разреда у септембру бити размештено по другим објектима у граду.

Реконструкцију и опремање заједнички финансирају општина и Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања.

"Овде се ради апсолутно све, само зидови и габарити остају исти.Све друго биће ново, од школског дворишта, замена крова, нове изолације, замена столарије, нове трпезарије, кухиње, наравно све нове учионице, сви нови мокри чворови," каже Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

И у Радошину се уређује школа, такође од пода до крова, а гради се и нова котларница.

"Сви се радујемо због нове столарије и грејања, пуно ће значити деци, ево сад ћеркица креће у први разред, до сада је то заиста било тешко за грејања на дрва се ложила пећ," каже мама будућег првака Данијела Солунац Михајловић.

Пошто у сеоским школама има све мање ђака, дакле вишка просторија, општина је одлучила да ту поред предшколских одељења на шта је обавезна, одвори и дневне боравке за мању децу.

"Оно што је новост не само за Радошин већ за 12 МЗ на територији наше општине и што је такође обећано у разговору са грађанима јесте отварање дечијих вртића у свим сеоским срединама где за то постоје услови, а кад кажем услови мислим на број деце," објашњава Драгана Радевић, заменик председника општине.

Сви објекти који се реконструишу у Свилајнцу биће енергетски ефикасни. Спортска хала, будући затворени базен, Природњачки центар, 2 школе и Дом здравља биће прикључени на нову топлану која ће користити отпадно дрво као енергент.

Циљ је уштеда, а вишак новца биће усмерен на даље побољшање услова за живот, већи конфор и решавање социјалних питања становништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво