Музички таленти из земље и света у Лесковцу

Лесковац је ових дана у знаку класичне музике и талентованих младих људи из Србије и региона. У току је 6. „Стрингс" летња академија музике и фестивал који у вечерњим сатима доноси наступе изузетних уметника.

Лесковачког културног центра разлежу се звуци различитих инструмената. Сваки кутак претворен је у музичке радионице.

„Стварно вреди доћи на ово, јер просто целодневно вежбање и ујутру час па увече нека проба," каже Лука Илић, студент из Ниша.

Индивидуални рад, потпуна посвећеност професора.Усавршавање, надградња талента.

„Имам и неке мастеркалове на разним фестивалима, али то јеукупно 2-3 часа годишње и овако нешто преко лета ми баш значи," наводи Коста Динић, ученик из Владичиног Хана.

„Кад сам ја био Костиних година ми смо по знање код некаквих врсних светских педагога морали да идемо диљем Европе, да не кажем света. Сад то све наши ученици имају могућност да добију на кућном прагу," објашњава професор Зоран Крајишник са новосадске Академије уметности.

Еминентни уметници, универзитетски професори, признати педагози раде са 80 полазника.

„Мислим да ће то дефинитивно утицати на њихов на њихов даљи рад и свакако је довољно озбиљно и довољно жели да промени код себе нешто на боље," сматра професор Јован Богосављевић са Факултет уметности у Нишу, а његов колега професор Божа Сарамандић који ради у Школи за музичке таленте Ћуприја каже:

„Почети од тога шта је најбоље за њега да би он највише напредовао на том часу, и да би највише добио информације, да би могао после код куће да вежба, да ради и да буде задовољан."

Послеподневни термини резервисани су за мастер часове и уметнике из Русије, Украјине, Америке, Београда.

„Главна идеја оваквих часова је да дају студентима инспирацију, да пробуди у њима неке ствари које ће касније користити," објашњава Антон Давид Јанц, басгитариста из Русије.

Квалитет летње академију музике препознало је и министарство културе.

„Ове године смо добили значајна средства чиме смо у прилици да организујемо ову манифестацију на овај начин, са добрим солистима,са добрим гостима и наравно са великим бројем деце," каже Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

Фестивалски део испуњава душу.Омладински камерни оркестар под вођством Радета Пејчића, украјински виолиниста Валериј Соколов, Јовица Ивановић на хармоници,гости из Грчке, Русије.Концерт Јована Колунџије не сме се пропустити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво