Пећина са највећим отвором на Балкану

Улаз у Потпећку пећину код Ужица највиши је на Балкану. Ту пећину је до сада посетило више од 4.000 људи, а из туристичке организације Ужица најављују улагања која ће идуће године боравак посетиоцима учинити још пријатнијим.

Улаз у облику потковице висок 55 метара заштитни је знак Потпећке пећине. До њега је екипа РТС-а стигла са групом бициклиста који су пећину посетили на путу ка Златибору.

У пећину се не улази на главни улаз. Унутра је подземно језеро које научници још нису истражили. Зато је екипа кренула пут 320 степеника - то им је припрема за успон на Златибор.

Пут у унутрашњост води кроз дворану змајева, Цвијићеву дворану, дворану Снежане и седам патуљака, која је име добила по сталагмиту који је краси. Управо украси сведоче о старости пећине коју су направиле реке понорнице.

"У овој пећини имамо пример када се спајају сталактити и сталагмити и настају пећински стубови", објашњава водич Александар Кустурић. "Е онда можете да замислите колико година је потребно за један стуб када је неколико стотина година потребно за 1 центиметра сталактита."

И поред кише, посетилаца има. Уколико се планови остваре, биће их и више од прошлогодишњих 7.000. Иако ће овогодишња сезона посета пећини бти краћа него обично.

"Улазимо у фазу реализације пројекта замене електроинсталација у Потпећкој печини, замена свих столова и клупа испред пећине и постављање сувенирнице за наредну сезону", каже Данијела Ђорђевић Арсић, директорка ТО Ужице.

Пећину је почеком 20. века први истраживао Јован Цвијић. Процењује се да је дуга до 10 километара, а посетиоци могу да виде 550 метара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво