Шабац: Веће казне за несавесно одлагање отпада

Одлуком Скупштине града Шапца, повећане су новчане казне за непрописно одлагање отпада. За грађане казне су до 25.000, за привреду до 150.000 динара.

Судећи по броју дивљих депонија, многи не знају како и где треба отпад одлагати. У насељу Триангла одлаже се грађевински отпад, а за ту намену постоји још једна локација на путу за млекару. За несавесне грађане, казне су знато повећане - са 10, на 25 хиљада динара, што је максимално могуће у складу са Законом о прекршајима.

У прошлом месецу, петоро Шапчана кажњено је због одлагања смећа на местима која нису предвиђена за то. Измењена одлука о повећаним казнама почела је да се примењује.

Ненад Илић, шеф прве подручне организационе јединице Комуналне полиције Шабац каже да су пре свега повећање казне за физичка лица на 25 хиљада динара, затим за предузетнике на 75 хиљада динара, и за правна лица на 150 хиљада динара.

"Овде су најчешћа категорија прекришилаца управо физичка лица. Суграђани који брину о својој средини и свом окружењу су први који подносе пријаве против оваквих лица", каже Ненад Илић. И додаје: "После њих долазе и активна удружења грађана, ово се првенствено односи на она лица која имају ту несрећу да други људи који не живе у њиховој заједници стварају депоније на подручју њихових заједница и то смеће остаје на подручју њихове месне заједнице. Они су најзаинтересованији да се овакви проблеми решавају. Депоније су бројне, ми сада имамо могућност да кроз санкционисање оних који стварају те дивље депоније покажемо људима да више нема оправдања, јер град има организовано одвожење смећа на целокупној територији."

Према званичним подацима, у Шапцу и околини постоји око 120 дивљих депонија. У решавање овог проблема укључиле су се бројне организације и појединци, који верују да ће повећање казни утицати на промену лоших навика, и допринети смањењу броја депонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво