Запошљавање жена жртава насиља у Врању

Жене жртве насиља су најчешће без посла, економски зависне од насилника, па зато и трпе насиље. СОС телефон и УНДП, реализовали су пројекат "Самостални живот". Код седам послодаваца 14 жена обучавало се за посао, а 11 је након обуке, запослено.

И током тромесечне обуке код послодавца примале су месечну плату. То је за многе био први посао и пут ка економском оснаживању.


"Ово ми је баш добро дошло да испуним оно што сам хтела, да радим, да имам свој динар. Желела бих и волела бих да свака жена успе у томе. Насиље у породици може свако да превазиђе",
каже једна од жртава насиља у породици..

Четрнаест жена које су претрпеле породично насиље обучавало се у фабрикама текстила, обуће, радионицама, угоститељству. Већина послодаваца одлучила је да задржи на радним местима те жене, једанаест је запослено на одређено, једна на неодређено време.

Андријана Стевановић, послодавац "Тина траде" у Врању каже: "Свакако јесте један добар почетак да оне схвате колико су вредне и да саме могу да брину о себи".

Марија Дејановић, послодавац "Бубамара слатки свет" у Врању истиче: "Јако је битно да се у свему овоме и њима пружи подршка, зато што оне у ствари и јесу способне да раде".

Све жене су биле изложене партнерском насиљу, а неке су уточиште више пута тражиле и налазиле у Сигурној кући. Осам њих је примало социјалну помоћ.

Сузана Антић, СОС телефон у Врању каже: "Морамо стварати могућност у привреди Врања да што већи број жена има приступ радним местима. Да могу даље да наставе самостално да живе и на тај начин, створе могућност да изађу из породичног насиља".

Волонтерима СОС телефона прошле године 151 жена пријавила је насиље у породици, полицији је поднето 585 пријава, а Основно Тужилаштво је поднело оптужни предлог против 99 лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво