Изградња ауто-пута развојна шанса Топличког округа

Најављену изградњу аутопута Ниш - Приштина у Топличким општинама виде као развојну шансу и долазак нових инвеститора, али И лакши долазак до природних лепота овог краја који све више посећују страни туристи. Најзахтевнија деоница новог аутопута биће заобилазница око Прокупља, чиме ће се ратеретити локални саобраћај који је у летњим месецима вишеструко појачан.

Слика колона аутомобила И саобраћајних гужви кроз Прокупље уобичајена је у ово доба године када из Европе, пут Косова на годишњи одмор крену гастарбајтери. Друге алтернативе нема јер магистрални пут пролази кроз сам центар града, па није ни чудо што Прокупчани с нестрпљем очекују изградњу ауто пута Ниш Приштина.

Грађани кажу: „Редно да крене тај ауто пут, двадесет, тридесет година се прича. Биће нам лакше, уопште у граду, зато што ће да се растерети саобраћај теретни И транзитни кроз Прокупље".

Топлички крај познат је по производњи воћа И поврћа. Некадашњи гиганти, Хисар и Прокупац, који су пласирали готове производе широм земље И света, данас не раде, а њих су замениле мање, породичне фирме. У једној од њих, која годишње преради око 600 тона свежег воћа и поврћа, кажу да се радују изградњи ауто пута кроз Топлицу.

Дејан Јоксимовић, приватни предузетник каже: "То ће значити да можемо много лакше, много брже да довеземо сировину до производње и тако да дођемо до бољег квалитета, а исто тако и за пласман наше робе. Пошто ми доста тежимо ка томе да нам роба иде у извоз много ће лакше и страни купци да се одлуче за преузимање робе."

Александар Симоновић, председник Општине Прокупље истиче да је "Изградња новог аутопута развојна шанса за Општину Прокупље коју очекује отварање нових радних места са почетком изграње аутопута и очекујемо да целокупна привреда осети на територији општине Прокупље бољитак и да буде ангажована."

На траси аутопута од Ниша до Мердара, дугачкој 77 км налазе се и две бање, Пролом и Луковска, као и природни феномен Ђавоља варош, до којих ће све многобројнији туристи из Србије и Европе лакше стизати.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво