Обнавља се споменик српским ратницима у Краљеву

Споменику српским ратницима из Балканских и Првог светског рата, симболу града Краљева, предстоји конзервација и рестаурација. Tим поводом данас je одржана и конференција за новинаре на Тргу српских ратника.

Радови су практично почели јутрос, чак и пре конференције за новинаре на којој су представници Завода за заштиту споменика културе у Краљеву обавестили јавност о релизацији овог пројекта и његовој динамици.

"Ове радове финансира град Краљево у износу милион динара и Министарство за рад, борачка и социјална питања у износу од 3 милиона. Дакле имамо 4 милиона динара колико ће се из буџета издвојити за конзерваторске радове на овом споменику, наводи Иван Милуновић в.д. директора ЗЗЗС Краљево и додаје: „ Иначе сам споменик није, никакве интервенције нису вршене од кад је он постављен и измештан. Наравно рок за извођење радова је 60 календарских дана.*

Иначе, идеја о подизању споменика јавила се још 1913. године, одмах по завршетку 2. Балканског рата, али због избијања 1. Светског рата није остварена.

Почетком 30-их година прошлог века идеја је обновљена, а споменик, који је иначе варијанта споменика изграђеног 1931. на новом гробљу у Београду, постављен је на постамент само годину дана касније.

Многи Краљевчани не знају да је споменик дуго је стајао на пијаци, а онда је због урбанистичког уређења центра града 1960. године премештен на ивицу градског гробља где је било војничко гробље, да би 1982. био враћен на старо место где се и сада налази.

Како у међувремену на њему није ништа рађено, а поменута селидба и зуб времена су учинили своје, овдашњи Завод за заштиту споменика културе започео је његову конзервацију и рестаурацију.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво