Обнавља се споменик српским ратницима у Краљеву

Споменику српским ратницима из Балканских и Првог светског рата, симболу града Краљева, предстоји конзервација и рестаурација. Tим поводом данас je одржана и конференција за новинаре на Тргу српских ратника.

Радови су практично почели јутрос, чак и пре конференције за новинаре на којој су представници Завода за заштиту споменика културе у Краљеву обавестили јавност о релизацији овог пројекта и његовој динамици.

"Ове радове финансира град Краљево у износу милион динара и Министарство за рад, борачка и социјална питања у износу од 3 милиона. Дакле имамо 4 милиона динара колико ће се из буџета издвојити за конзерваторске радове на овом споменику, наводи Иван Милуновић в.д. директора ЗЗЗС Краљево и додаје: „ Иначе сам споменик није, никакве интервенције нису вршене од кад је он постављен и измештан. Наравно рок за извођење радова је 60 календарских дана.*

Иначе, идеја о подизању споменика јавила се још 1913. године, одмах по завршетку 2. Балканског рата, али због избијања 1. Светског рата није остварена.

Почетком 30-их година прошлог века идеја је обновљена, а споменик, који је иначе варијанта споменика изграђеног 1931. на новом гробљу у Београду, постављен је на постамент само годину дана касније.

Многи Краљевчани не знају да је споменик дуго је стајао на пијаци, а онда је због урбанистичког уређења центра града 1960. године премештен на ивицу градског гробља где је било војничко гробље, да би 1982. био враћен на старо место где се и сада налази.

Како у међувремену на њему није ништа рађено, а поменута селидба и зуб времена су учинили своје, овдашњи Завод за заштиту споменика културе започео је његову конзервацију и рестаурацију.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар