Какви су резултати популационе политике?

Следеће недеље очекују се резултати конкурса Владе Србије за средства пројекте у овиру популационе политике за које је конкурисало 118 општина. Те, али и не само финансијске мере, требало би дугорочно да промене слику Србије која је једна од пет најстаријих земаља у Европи.

Град Ниш из године у годину мањи је за 2200 становника, у сврљишком крају број умрлих годинама је три и више пута већи од броја рођених, у општини Гаџин Хан између свака два пописа број житеља смањује се за око 20 процената, па велики број нежења у селима или школе са једним или двоје ђака у Нишавском округу нису реткост.

„Наредне две године неће бити уписа у први разред , можда тек за три године, јер има још двоје деце у овом селу околини", каже Андријана Николић, учитељица из села Сопотница код Гаџиног Хана.

Пет стотина милиона динара, издвојених за ову годину, у оквиру мера популационе политике биће распоређено општинама за инвестирање у оно што саме процене да је најпотребије.

„Негде је то улагање у здравство, негде у стручне кадрове, вртиће, неговатељице, у запошљавање младих људи кроз старт апове, тако да мораће и локалне самоуправе да преузму део одговорности да нам резултати буду бољи", објашњава Проф.др Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за популациону политику.

„На пример, за брачне парове издвајамо 350 хиљада динара ако остану на селу и баве се пољопривредном производњом", подсећа Јелена Трифуновић, председница Општине Сврљиг.

На стручном скупу на Економском факултету у Нишу речено је да популациона политика и регионални развој морају да се третирају заједно.

„Ако постоји боља развијеност подручја људи ће остајати, јер ће моћи да нађу посао. То је исплативо и за државу Србију, јер неће бити великих издвајањаза мигграције и инфраструктурне пројекте неопходне када се градови шире", каже Проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић, декан Економског факултета у Нишу.

У циљу останка улаже се у покретање и развој задруга као базичне активности, али и друге мере.

„Покретање малих и средњих предузећа, то је аспект подретања привреде. Затим развој инфраструктуре, изградња путева", сматра Милан Кркобабић, министар задужен за равномеран регионални развој.

Локалним самоуправама у Нишавском округу упућен је позив да

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво