Панчевци страхују од поплава због лоше канализације

У Панчеву није решена на најбољи начин кишна и фекална канализација, па грађани у неколико насеља после сваке јаче кише стрепе од поплава. Становници насеља „Младост" још санирају последице прошлонедељног пљуска.

Панчевци у неколико насеља после сваке јаче кише стрепе од поплава у својим домовима, јер у граду није решена на најбољи начин кишна и фекална канализација.

И након великог пљуска прошле недеље становници насеља „Младост" и даље санирају последице:

Иако су платили још пре више од тридесет година прикључак на кишну и фекалну канализацију становници насеља „Младост" се плаше сваког јачег пљуска, јер много тога овде није урађено како треба.

Многи од њих сами су уграђивали црпне пумпе и правили разне врсте баријера, али без успеха:

"У насељу имамо само примарну канализацију која иде главном улицом,а у споредним су направили нагибе да би вода отицала до ње. То при великим падавинама не функционише и нама сва вода заврши у подруму и сутерену, објашњава Синиша Обућина, житељ панчевачког насеља „Младост".

Грозда Ловрић, становница истог насеља каже:

"У последњих 6 година имала сам поплаву три пута. Морали смо да подигнемо ламинат,све је влажно, вода је излазила из сливника и канализације."

Њен комшија Срђан Данкуц наводи:

"Ми морамо да се боримо и са заразним болестима због свега овога.Моје дете од 5 година добило је дијареју,има температуру и ја сам се разболео."

У предузећу „Водовод и канализација" кажу да део кривице сносе и сами грађани, јер су многи од њих повезали своје олуке са фекалном канализацијом:

"Тада се систем загуши због велике количине воде која отиче са кровова и грађани који имају подруме и сутерене испод нивоа тротоара имају проблем, јер су директно прикључени на фекалну канализацију коју због повећане количине воде кишна канализација не може да прими, објашњава Александар Радуловић, директор ЈКП„ Водовод и канализација".

Чињеница је и да у Панчеву има само око 30 одсто домаћинстава урађену кишну канализацију и да град недевољно улаже у инфраструктуру:

"Ми смо са грађевинским факултетом завршили једну велику студију која нам даје смернице шта све треба да урадимо како би смо решили проблем канализације у читавом граду. Надам се да ће град смоћи снаге и пронаћи средства да се то у нарденом периоду и реализује, додаје Александар Радуловић, директор ЈКП„ Водовод и канализација".

У ишчекивању да се обезбеди новац за изградњу кишне и фекалне канализације, али и за одржавање постојеће мештани Панчева ће се и даље сналазити како знају и умеју, што није добро, јер многи то раде нестручно,што може још више да им погорша тренутно стање.

број коментара 0 пошаљи коментар