Малина обрана пре краја сезоне

У последње три деценије, ова сезона је најнеизвеснија - кажу многи произвођачи малина и хладњачари. Падавине и нагло захлађење утицаће и на завршетак бербе, па би тако, без очекиване зараде, могли да остану и сезонски радници.

Поред проблема у откупу ове сезоне произвођачима малине ни временски услови не погодују. Многи су због ниске цене морали да штеде и на примени мера заштите.

Малинари своде рачуницу: "Значи, ја сам изводио економску рачуницу. Ја сам попрско два пута, да би уштедео осамдесет хиљада динара, међутим направио сам губитак минимално једно четристо хиљада динара".

"Малина се бере изјутра у седам сати и дођу увече у седам сати да је откупе и предају је тамо, шта ти ја знам у два у три сата, та малина мора да побели, јер је и мокра и свакака, разумете. На пример кад би долазили два пута данас пре подне и вечерас, другачија би ситуација била".

Републичка пољопривредна инспекција ових дана врши појачани надзор хладњача у пет округа.

"Општине Ариље, Пријепоље, Коцељево, Шабац, Владичин Хан, због тренутних временских услова који дефинитивно има утицаја на малину", каже Радица Чивлачки - Републички ветеринарски инспектор.

Највећи утицај има цена. А то је поједине произвођаче натерало да се одлуче за уништавање малињака, а многи размишљају и о обустави бербе.

"Јер нећемо моћи прво да издржимо радну снагу, коју ћемо морати да платимо. Немамо никакву економску оправданост што се тиче даљег рада", објашњава Божо Јоковић, директор ЗЗ "Агро еко воће " Ариље.

И док су представници појединих удружења задовољни након разговора са министрима Љајићем и Недимовићем, сезонци са истока брину да ли ће бити посла у малињацима на западу Србије.

"Неки додатни приход, међутим, сада је катастрофална ситуација", каже Зоран Тодоровић, сезонски радник из Бора.

Решење треба тражити у новој стратегији уз заједнички договор свих који живе од малина, сматрају произвођачи.

"Заиста сагледа права ситуација шта је најбоље и шта је у највећем интересу и за пољопривредне произвођаче и за извознике и наравно шта је најбоље за државу", каже Слађана Станковић, председница Скупштине пољопривредних произвођача Ужице.

 Једно од решења је извоз готових производа.

"Сушење воћа путем лиофилизације. И дефинитивно мислимо да је будућност у додатој вредности, а не у извозу сировине", објашњава директор хладњаче "Дреновац" Ариље Александар Обрадовић.

 За решењем се мора трагати, јер произвођачи кажу да пола милиона житеља Србије живи од малинарства, било директно или на посредан начин.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво