Највеће одељење интензивне неге у Србији у КЦ Ниш

Отварањем новог Клиничког центра у Нишу, почело је да ради највеће одељење интензивне неге у земљи. Ради у оквиру Клинике за анестезију и интезивну терапију и намењено је најтежим болесницима.

Најтежи пацијенти, чије је стање критично лоше, лече се на Клиници за анестезију и интезивну терапију. Због тога је сваком од њих на располагању најмодернија опрема. Сваки од 40 кревета има сопствени механички респиратор и монитор за праћење свих виталних параметара:

"Поред сваког кревета интензивне неге имамо 7 пумпи које истовремено могу давати инфузиону терапију", каже Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију. "Ради се о лековима који су животно спашавајући. Поред тога ако бубрези затаје са радом ми можемо моментално и континуирано да дајемо дијализу."

Анестезиолози борбу за живот пацијената почињу у салама Ургентног центра, где дежурају у Центру за реанимацију.

Горан Милошевић, начелник Реанимације каже да се сада сви пацијенти примају на једном месту: "Нема лутања од клинике до клинике. Овде се опсервирају од свих специјалности и ради се комплетна радиолошка и лабораторијска дијагностика."

Јединствена на овим просторима је и соба за постанестезијски надзор са 15 постеља. Ту се пацијенти безбедније буде после тешких операција. 

"Све док се пацијент у потпуности не стабилизује респираторно и хемодинамски, овде је под надзором лекара и сестара. Тек после тога, када је потпуно безбедан, може да иде на одељење", каже Биљана Стошић, начелник Анестезије.

Због оваквих услова овде је на специјализацији 50 младих лекара из многих градова у Србији. Једна од њих је и Тијана Маричић.

"Много ствари сам овде научила. Задовољна сам својом специјализацијом и мислим да би сваки млади доктор на специјализацији из анестезије требало да дође у Клинички центар у Нишу", каже Тијана Маричић.

Анестезиолози су за своју боју у новом Клиничком центу изабрали љубичасту. Кажу да је успешност у лечењу у овим новим околностима значајно повећана, а број пацијената на Интензивној нези је за само неколико месеци прешао хиљаду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво