Градња станова за најугроженије ромске породице у Свилајнцу

Дванаест најугроженијих ромских породица у Свилајнцу до краја године добиће нове станове, опремљене основним намештајем и електричним апаратима. Пројекат финансира Европска унија у сарадњи са локалном самоуправом и министарствима грађевине и финансија.

Бурдуш мала у Свилајнцу полако нестаје. Рашчишћен је терен за нову стамбену зграду и врло брзо следи изливање прве плоче. Роми из остатка насеља с пажњом прате радове и надају се да ће се баш они уселити у нове и савремено опремљене станове.

"Сви смо ми овде угрожени, сви, нема ко није", каже наш саговорник, "и фала Богу да је неко дошао да то види."

Комисија "Хелпа" организације која је на терену задужена за изградњу, тек ће обићи ромско насеље и одредити којих дванаест породица има најлошије услове за живот.

"Ми по први пут на овај, како кажу, систематски начин решавамо питање становања Рома које је катастрофално и које заиста угрожава безбедност тих људи", истиче Осман Балић, председник удружења "Јуром". "Стање је много теже него што се голим оком може да види."

Општина Свилајнац показала је висок степен одговорности за решавање проблема својих суграђана и веома ефикасно користи новац из Европских фондова, оцењују у "Хелпу".

"Ја се надам да овај пројекат има и 2. фазу", каже Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац, "ако не буде из ових средстава општина Свилајнац потрудиће се да из других средстава или из својих средстава настави овај пројекат."

Изградња социјалних станова за Роме у Свилајнцу део је ширег пројекта Европске уније који се спроводи још у Лебану и Убу, а вредност је 7,5 милиона евра.

број коментара 0 пошаљи коментар