Лубница: Четири генерације на истом послу

На имању породице Мартић у атару Лубнице код Зајечара сложно раде четири генерације. Користе субвенције града за унапређење свог газдинства, а ових дана из буџета града добили су и подстицајна средства за треће дете - најмлађег члана у породици.

Сабрина и Давор Мартић, млади брачни пар, остали су на селу и определили се за сточарство. Сабрина је пре четири месеца родила треће дете.

Tренутно je, како каже, "на поштеди" и пакује сир за муштерије. Сабрина каже да им добро дођу средства која град издваја за треће дете:

"Децу не правимо због средстава, али опет значи доста. То је новац који се улаже из буџета града за дететове потребе."

"За треће дете град Зајечар издваја 60.000 динара, а планира се да у наредном периоду та сума буде и већа", каже Елена Петровић, помоћница градоначелника.

Давор ради у руднику, али заједно са оцем и осамдесетогодишњим дедом обрађује 15 хектара земље. На имању треба изградити још неке економске објекте, а прошле године су, уз субвенције града, набавили стадо уматичених оваца.

"Углавном се сви испомажемо", каже Давор, "сви буквално све радимо, нема мушког и женског посла. Оно што је теже, наравно, радимо ми мушки. Распоређујемо се пошто су ту и деца."

"Косимо, скупљамо сено, они изађу балирају, скупљају", каже Мирољуб Мартић, који помаже колико може.

После више од деценије, град Зајечар је прошле године први пут расписао конкурс за подстицај пољопривреде.

"Они су претходне године  из буџета града добили за подстицај сточарства 120.000 динара управо за куповину квалитетних грла оваца", објашњава Весна Станковић, чланица градског већа. "Тиме су повећали број уматичених грла, повећали своје приходе."

Ове године град Зајечар је за пољопривреду определио дупло већи буџет него лане. За субвенције је издвојено 15,5 милиона динара.

број коментара 0 пошаљи коментар