Задругари из Доње Ломнице за свој пројекат добили сто хиљада евра

Задруга "Мед и воће" у Доњој Ломници на конкурсу од државе добила је сто хиљада евра и уложила их у најсавременију опрему за производњу меда.

Доња Ломница код Власотинца, са око четиристо житеља, има дугу традицију задругарства, која је прекинута пре двадесетак година. "Мед и воће" основало је 2013. године. дванаесторо задругара који су схватили да озбиљне производње меда нема без удруживања.

Због тога су направили пројекат, конкурисали, и од Владе Србије добили сто хиљада евра.

"Наша друштва која смо добили су на 5-6 рамова сад негујемо, а можемо да очекујемо резултате тек следеће године", каже задругар Бојан Петровић.

Задруга "Мед и воће" у Доњој Ломници данас има најсавременије машине. То ће задругарима знатно појефтинити производњу и подићи квалитет меда.

Очекују да ће у овој години произвести скоро пет тона меда, а задруга је отворена и за нове чланове.

"У догледно време планирамо и паковање меда", истиче директор задруге Зоран Стојиљковић. "Очекујемо нова средства, неке нове конкурсе, овде ће моћи да се врца мед по адекватним условима које прописује и Европска унија."

Држава је за оснивања нових и за помоћ постојећим задругама ове година издвојила 850 милиона динара. Конкурс за нове пројекте ускоро ће бити расписан.

Интересовање је велико, јер без задруга нема квалитетне производње и ревитализације српског села, рекао је обилазећи задругу у Доњој Ломници министар задружен за равномерни регионални развој Милан Кркобабић:

"Предвиђамо да у следећој години оснујемо између шездесет и седамдесет задруга. Улагања у постојеће је 15 милиона у новоформиране 3,5 милиона, а идемо и у формирање сложених задруга до пола милиона евра."

У Србији је рекордна производња меда - више од 9.000 тона - била 2013, ове године према проценама стручњака произвођачи се приближавају тој количини. А колико производња меда може бити профитабилна најбољи говори чињеница да је пре пет година извезено близу пет хиљада тона и да је тада остварен већи приход него од извоза меса.

број коментара 0 пошаљи коментар