Посао одмах после матуре за ваљевске трговце

Економска школа у Ваљеву настоји да, по концепту дуалног образовања, ученици после школовања заиста буду спремни за посао. Може се похвалити и добром сарадњом са познатом ваљевском трговинском фирмом, која је најбољим ученицима трговине понудила посао од 1. јула.

Најбољих дванаест матураната, трговаца и трговинских техничара, Економске школе "Ваљево", чим заврше са школским обавезама, запослиће се у фирми где су обављали практичну наставу.

Матуранткиња Невена Петаковић каже да је задовољна, као и њени родитељи. Треба више да се ради, додаје Светлана Лазић, такође матуранткиња Економске школе: "То је већа одговорност него као што је било на пракси." 

"Не само ми који смо као изабарани као најбољи, и ови остали су били у том делу да могу да докажу колико знају и колико умеју", каже матуранткиња Горица Матић.

Економска школа годинама сарађује са ваљевским трговинским ланцем у области практичне наставе.

"Углавном се деци пласирају те информације да није битно ко си ти и шта умеш, већ кога познајеш. Наше предузеће никада није хтела да се приклони таквом тренду и ми упорно покушавамо да промовишемо заиста праве, исправне вредности, поготово кад су млади у питању", наглашава Бојана Перић, директорка маркетинга. "Из тога се и родила идеја коју смо назвали ‘Наша трговина нашој деци’."

Закон о дуалном образовању, који ће се примењивати од 2019. не обавезује послодавце да запосле ученике, које су праксом оспособљавали за рад.

"Ако деца иду само на праксу, ако посећују објекте три или четири године уз месечну надокнаду коју је закон предвидео, није концепт доведен до краја ако, наравно, не постоји било какав обавеза или могућност запошљавања тих ученика", истиче Драган Тимотић, директор Економске школе "Ваљево".

Добра пракса је што ученици Економске школе "Ваљево", који живе у околним селима или варошима, имају могућност запошљавања у најближим продавницама великог трговачког ланца.

број коментара 0 пошаљи коментар