Карађорђев дуд у Смедереву проглашен изузетним природним добром

Карађорђев дуд, на једном од смедеревских тргова, одлуком Градског већа, проглашен је за природно добро од изузетног значаја, и о њему ће убудућеводити рачуна Завод за заштиту природе.

Бели дуд на смедеревском тргу стар је више од 300 година, и део је приче о предаји кључева града вожду Карађорђу.

Реч о легенди која каже да је управо испред тог дрвета турски заповедник Мухарем Гуша предао кључеве града вожду Карађорђу.

Све се одиграло 8. новембра 1805. године, након ослобођења Смедерева. Легенда, такође, каже да се све догодило на свечан начин, јер је Турска војска оставила за собом велику количину топова и оружја а Карађорђе им је, заузврат, дозволио да оду из града уз почасти.

Не постоје потврђени историјски извори, каже Мирослав П. Лазић, виши кустос Музеја града, али  дубоко у традицији Смедереваца постоји предање да се церемонија предаје кључева града извршила овде:

"Оно што такође се још везује као легенда за Карађорђев дуд јесте анегдота из Првог српског устанка - да је Карађорђе Петровић, баш овде извршио такозвану сечу перчина. Наиме, он је увидео да у борби прса у прса између Срба и Турака долази до контакта када Турци хватају српске ратнике за кику и на тај начин их лакше савладавају. Он је био нарочито прек и ауторитативан и кажу да је баш овде спровео ту непопуларну наредбу да сви српски ратници одсеку перчин."

Управа Града је наложила да се у непосредној близини старог дуда засади нови, који ће наставити да у будућности негује ово предање.

У непосредној близи дуда некада се налазила и кућа Димитрија Давидовића, а данас је управо тај трг једно од омиљених места Смедереваца за одмор и разговор. 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар