Празне кошнице због неискуства пчелара

Пре три године Дејан Кујунџић је почео да се бави пчеларством, као и његов деда раније. Почетак је био успешан, наставио је да улаже, али су две сезоне биле лоше, без меда. Сада су у Доњем Жапском код Врања његове кошнице празне. Искусни пчелари саветују удруживање, због размене искустава и међусобне солидарности.

Залутали, комшијски рој, уселио се у једну кошницу. Остале су празне. Кад багрем због суше претходних година није цветао, Дејан је хранио пчеле, сада  око ливаде и кошница цвета, а пчела нема.

Прихрањивао их је само шећером и то је, можда било погрешно, каже Кујунџић:

"Питао сам пчеларе, морао сам да мешам и мед са шећером да би могле да опстану, међутим ја сам пренебрегнуо, али надао сам се да ће га бити у природи."

Искусни пчелари наводе да је пчеларство наука. Чедомир Младеновић из Друштва пчелара "Матица" каже да је много фактора који могу да утичу на пчеле и приносе:

"Да ли су на време прихрањиване, да ли су то прерадиле летње пчеле, да зимске пчеле не оптерети код прераде те прехране."

Има 105 празних кошница у Доњем Жапском и Ратају. Почео је са двадесетак. Улагао је, без резултата. Дејана неуспех није обесхрабрио, планира да крене поново, очекујући солидарност пчелара:

"Да се скупе удружења пчелара да ми неко од свих њих бар по неки рој помогне, да покренем."

"Најбоље је да је члан неког друштва", поручује Младеновић. "Ту су солидарни пчелари, и увек прискачу у помоћ."

У Врању постоје три друштва пчелара, са око 180 чланова и седам хиљада кошница. Удружени могу да очекују солидарност и ментора, а и лакше долазе до тржишта, сигурнији је пласман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво