Спортски дух побеђује

У Пироту је протеклог викенда одржано Државно првенство Специјалне олимпијаде Србије у мушкој инклузивној одбојци, на коме је наступило 10 екипа. Ово такмичење уједно представља и последњу велику проверу спортиста Специјалне олимпијаде Србије пред предстојећи европски одбојкашки турнир у инклузивној одбојци, који се почетком јуна одржава у Зрењанину.

Овде су победили спортски дух, пријатељство и дружење. Више од стотину младих одбојкаша уживало је у чарима ове племените игре.

"Значи ми дугарство, пријатељство и да се покажемо међу спортистима врхунским, каже Јован Милић из Пирота.

Зрењанинац Кристофер Шварц истиче: „Значи ми јер првенствено желим да се бавим спортом и испуњава ме ово све. Колико ти је важан спорт у животу? Много.

Ја сам већ 5 година на специјалној олимпијади, научио сам да неке ствари више вреднујем, него што сам то радио до тог тренутка, тако да много ми значи у животу и заиста сам срећан увек када дођем на неко овакво такмичење и увек се вратим онако поносан и задовољан, каже Немања Ћендић из Чачка.

На Државном првенству учествовале су екипе из 10 градова Србије.

"Ово је један од најбољих видова њихове социјализације и уклапања у редовну средину. Јер они кроз спорт путују и друже се са другарима из других градова, стичу одређене навике приликом спавања у хотелима", наглашава Милорад Ђундић, из СК Морава из Чачка.

Поводом 50 година Специјалне Олимпијаде, Србија ће бити домаћин Европског инклузивног одбојкашког турнира, који ће бити одржан ове године у Зрењанину.

"Од 6-10. јуна биће око 140 спортиста из 11 земаља и очекујемо да ћемо се показати као добри домаћини и наравно да ћемо показати још једном колико је важно да се деца баве спортом и да редовна популација која иначе исто учествује у овом догађају, да свој допринос у социјализацији ових спортиста, најављује Александар Станојевић, Специјална Олимпијада Србије.

За пола века покрету Специјална Олимпијада прикључило се 180 земаља и 5 милиона спортиста с циљем укључивања особа са менталним хендикепом у спорт и друштво.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво