Колоне сећања на хероје у градовима Србије

У знак сећања на хероје из Другог светског рата интернационалној манифестацији "Бесмртни пук" која се организује у четрдесетак земаља широм света придружили су се и грађани Србије.

Носећи фотографије својих најближих, рођака, кумова и пријатеља који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашизма у Другом и оних који су страдали бранећи  земљу током  НАТО агресије 1999. године, грађани Ниша, Крагујевца, Крушевца, Краљева и Параћина прошетали су градским улицама.

"Цела породица, цела фамилија има учеснике у ратовима, имамо и пострадале", каже Крушевљанка Љиљана Марјановић. "Ја данас држим слику народног хероја Петра Грачанина, он је наш рођак, старо кумство и доброчинитељ. Манифестација треба да поприми шири карактер и треба да се једном измиримо."

У колонама сећања на хероје ослободилачких ратова били су потомци црвеноармејаца и представници српско-руских удружења.

"Крушевац је ослобођен 14. октобра, заједничким снагама 3. Украјинског фронта и ЈНА", подсећа Ирина Миљковић из Удружења "Свеславица".

Људмила Миловановић у колони носи слику свпога деде: "Он је био у снагама 3. Украјинског фронта који је ослобађао Србију, где је и убијен. Сада ја носим његову слику да заједно са њим прођем да види како је све лепо, добро и мирно."

У Јагодини су представници Руске амбасаде, удружења бораца и грађани положили венце на спомен-костурницу у којој је сахрањено 1.170 војника Црвене армије.

У Краљеву су венци положени на Споменик отпора и победе, док је 73. годишњица победе над фашизмом у Ужицу обележена пригодним програмом на Партизанском гробљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво