Почела рестаурација палате Дунђерски

Деценијама запуштена палата великопоседника Лазара Дунђерског у Зрењанину коначно ће бити обновљена. Здање старо 110 година добиће нову фасаду, и то по оригиналним нацртима.

Први пут након изградње, палати Дунђерски у ужем градском језгру Зрењанина биће враћен некадашњи сјај.

Тај стамбено-пословни објекат, урађен у стилу сецесије, био је део Бечкеречке пиваре и у његову обнову биће уложено 6,9 милиона динара.

Планирана је потпуна обнова фасаде, орнаментике и столарије. Будући да је здање под заштитом државе као вредно културно добро, радови се обављају под надзором Завода за заштиту споменика културе.

"На тим оригиналним плановима може се видети изглед фасаде, може се видети основа приземља, подрума, врата, све је забележено", објашњава историчарка уметности Весна Мајсторовић. "Планови су потписани, њих су потписали грађевински мајстори Мочањи Карољ и Секељ Марсек. На плановима је забележена година 1906, када су пројекти и урађени, а зграда је завршена неколико година касније."

За специјализоване грађевинске радове ангажовани су посебни мајстори, а планирано је да радови буду завршени за четири месеца.

"Кров се за сада неће радити, само ће се ‘претрести’ и поправити тамо где прокишњава и изводиће се нова лимарија", каже Споменка Урошевић, архитекта конзерваторка. "Задовољни смо како теку радови. Доста брзо напредује малтерисање, тако да се надамо да ће ускоро бити и готово."

Инвеститор рестаурације је Земљорадничка задруга "Зрењанин", која је номинални власник објекта површине 2.450 квадратних метара. Овог пута неће бити обухваћена обнова дворишта и унутрашњих фасада, а власници за тај посао очекују помоћ локалне самоуправе.

број коментара 0 пошаљи коментар