Предузетничке идеје младих Александровчана

Понуда робе на александровачкој пијаци, овог петка, богатија је него иначе. Осим на пијачним тезгама, мноштво занимљивих производа нудило се и у дворишту средње школе "Свети Трифун", на Првом предузетничком сајму средњошколаца.

Ово је круна савладаног градива из предузетништва, предмета који се у овој школи слуша на завршној години.После разрађених идеја, креираних бизнис планова, понуђени су производи овог виноградарског.

"Комшија нам се бави производњом меса од мангулице, па смо ми дошли на идеју да се бавимо производњом тог меса јер је доста здраво", каже Никола Самарџић, ученик средње школе „Свети Трифун".

"Фирма се зове Органик. Бави се производњом интегралних колача у чији састав улазе
лековито биље које подспешује одређене функције у организму, као што су имунитет, стрес и умор, повећање пажње и концентрације и смањење глукозе у крви за дијабетес", објашњава Анђелија Митровић, ученица средње школе "Свети Трифун".

"Зато што свакодневно виђамо козметичке препарате са много хемијских супстанци које не знамо да ли су опасне за наш организам, или не. Ми долазимо са природним сапунима за које можете бити сигурни да ће благотворно деловати на вашу кожу", каже [Марија Марковић, ученик.

Било је и услужних делатности које се тичу лепоте. Модни салон, за ову сезону, препоручује боје винског талога.

"То ће им много користити у животу, без обзира колики степен образовања буду стекли. У једном тренутку, свакако ће бити руководиоци, радници, шефови, менаџери и они ће знати како да то спроведу у дело", објашњава Ружица Рајчић, професор предузетништва.

"Овде сам данас видео више од тридесет програма, то је сутра тридесет компанија и можда неколико стотина запослених младих људи. Практично, отварају перспективу за свеукупан развој Жупског краја", сматра Југослав Стајковац, председник Општине Александровац.

На локалу су победили ученици виноградарско-винарског смера. Очекивано за Александровачку Жупу која ове године има и своје представнике у топ двадесет компанија на државном такмичењу средњошколаца.

број коментара 0 пошаљи коментар