ИТ сектор у Нишу запошљава три хиљаде људи

Сектор информационих технологија могао би да буде један од највећих потенцијала за бржи привредни раст и економски развој Србије. Ниш се помиње као нови центар напредних технологија где своја знања све чешће преносе стручњаци из света.

У Нишу у овом тренутку ради више од две стотине ИТ фирми које запошљавају око три хиљаде људи. Мало се зна да оне годишње остварују профит од око 30 милиона евра. Зато су програмери и ИТ стручњаци веома тражени:

"Такав је тренд на тржишту да можете да бирате посао. Ако довољно улажете у себе можете да радите биле где и практучно без граница", каже Никола Стојановић, из програмерске фирме "Симфони".

Водећи светски стручњаци оцењују да информационе технологије и интернет дају огромне могућности и малим земљама да брзо напредују и развијају се.

"Видео сам да је овде код вас велико интересовање за информационе технологије. То увек крене од малих послова који се уз знање развијају и на крају то постанете веома важно за цео регион", истиче Џонатан Ле Бланк, бивши директор у Пеј Палу.

Посебан потенцијал овог подручја су врхунски програмери и стручњаци за развој софтвера:

"Ваши млади програмери су веома паметни и ако довољно искористе интернет могу да постигну глобални значај", каже Хакон Вуим Ли, креатор програмског језика CSS. "Ја сам из Норвешке која је мала земља као што је Србија, а направио сам Це-Ес-Ес."

Кад у ИТ имате добру идеју и верујете у њу, можете постићи све што желите, одакле год да долазите, тврди Дејвид Пејн, директор у Макрософту.

За потребе развоја ИТ компанија, у Нишу је крајем прошле године отворен старт ап центар. За наредну годину најављена је изградња научно-техолошког парка у који ће држава и град уложити око петнаест милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво