Банатски ратари током сетве припремају биљке за сушу

И у овој производној години, ратари се највише плаше суше. Зато су, док још има довољно влаге у земљишту, почели да примењују различите начине сетве, како би биљке лакше поднеле сушни период.

Предраг Крстић, пољопривредник из Перлеза, у сетви кукуруза на 15 хектара користиће две врсте хибрида, краће и дуже вегетације.

Покушаће тако да утиче на ризик од суше, а уз то ће и смањити размак између биљака, како би искористиле више влаге из земљишта:

"За брање у клипу ићи ћемо на 27 сантиметара, а за круњење на 23-24 сантиметара."

Да би биљке што пре изникле, многи ратари сејали су кукуруз почетком месеца, иако се земља још није довољно угрејала.

 

"Било је изузетно тешко, радили смо у три смене, борба с временом", истиче Иван Радиновић, пољопривредник из Зрењанина. "Неке њиве могу да се ураде, неке не могу. Било је ту прескакања, али мени је приоритет да се кукуруз посеје рано."

За сада има довољно зимске влаге у земљишту, око 120 литара по квадратном метру. Стручњаци, ипак,  препоручују да се пре сетве провери однос влаге и стање азота, па на основу тога да се планира сетвена норма.

"Ако је распоред случајно неповољан, молим Вас смањите густину сетве", апелује др Драгана Латковић, са Пољопривредног факултета Нови Сад. "Питање за колико? Можда и за неких десетак одсто."

На тржишту Србије је ове године 270 хибрида кукуруза. Често семенске куће најављују нове хибриде отпорне на сушу, али се не зна како ће биљке реаговати на одређеном подручју. Њих треба испробати на мањим парцелама и тек када се ратари увере у родност и отпорност припремити их за сетву наредне године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво