Технолози поручују: Будућност је у биоенергентима

Тридесетдеветогодишња Марија Тасић, ванредни професор Технолошког факултета у Лесковцу недавно се вратила из Бразила где се 16 месеци усавршавала у области производње биоетанола. Марија је један од малобројних стручњака у земљи која истражује биоенергенте и њено знање и искуство су драгоцени.

Пут од отпада пољопривредних култура које садрже шећер до добијања биоетанола већ 13 година истражује Лесковчанка Марија Тасић, доктор технолошких наука. У Бразил, који је водећи у свету у производњи биоетанола, Марија је отишла на позив професора Рубенса Мацијела Фиље, једног од твораца стратегије о коришћењу биогорива. Уз најсавременију технологију усавршавала је и португалски језик.

"На самим Универзитетима тренутно је тестирање аутобуса који раде на водонику као гориву тако да је стварно примена тих обновљивих извора енергије максимална", објашњава проф. др Марија Тасић, ванредни професор Технолошког факултета Лесковац

До биоетанола у Бразилу долазе прерадом отпада шећерне трске. У Србији би на пример од тоне отпадног кромпира могло да се добије 70 литара биоетанола. Уместо што биљни остаци или отпадне воде из прехрамбене индустрије завршавају у канализацији ,на депонији или њивама уз помоћ микроорганизама могу да постану биоенергенти.

"Да би се с једне стране смањио негативан утицај отпадних вода на животну средину а с друге стране добили производи који ће се примењивати у свакодневном животу", каже професор Тасић.

Будућност је у биоенергентима.Србија има велике потенцијале.

И Марија и њене колеге свакодневно су у лабораторији за истраживања на Технолошком факултету у Лесковцу који има одличне кадрове и сарадњу са многим Институтима и привредом у земљи али и Европи.

"Искуства која долазе из иностранства такође се на овај начин преко образовног система инплементирају идаље у производњу", каже проф.др Љубиша Николић, декан Технолошког факултета Лесковац.

Марија не стаје са проналажењем нових могућности и резултата у области биотехнологија све са надом да ће једног дана заживети и у фабрикама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво