Крагујевац: Млади хемичари производе уље од семенки дивље руже

Крагујевчани Марина и Мирослав већ три године производе уље од семенки дивље руже, купине, од језгра шљиве и кајсије. Цеђена уља која се користе и за регенерацију коже, тестирана су на Институту за јавно здравље у Крагујевцу.

Дипломирани хемичари Марина и Мирослав заволели су се на факултету, а из те љубави створила се идеја и за посао. Све је почело када је Мирослав пре неколико година отишао да упозна Маринине родитеље у Трстенику који се баве производњом џема.

"Поред џемова мојима остаје као нуспроизвод семе од шипурака, онда је почео да истражује и дошао на идеју да сами правимо уље дивље руже", каже хемичар Марина Миладиновић.

У почетку је за један литар уља било потребно чак сто килограма семенки.

„Уље дивље руже се јако тренутно у свету цени,цена је веома висока зато што је сам процес производње веома тежак, скуп и траје дужи временски период", објашњава Марина.

"Зато су штедели за преко потребне машине које су им олакшале посао, на такмичењу за најбољу студентску бизнис идеју добијају сто хиљада динара. Победили су и на "Форуму зелене идеје" за производњу ретких козметичких уља и брикета и добили пет хиљада долара које су уложили у куповину машина.

„До сада смо успели сваке године по једну нову машину да купимо. Производња захтева доста физичког рада, а да би смо олакшали рад узели смо индустријску сушилицу, селектор семена и крцкалицу. Има још машина, али сама инвестиција да се отвори хала је много већа него купити све машине", каже хемичар Мирослав Гарић.

"Ови млади људи су су на дедовини у селу Кикојевцу надомак Крагујевца расадили бели лук који ће посадити на једном хектару, а зараду од продатих приноса искористиће за отварање хале у селу, где ће сместити све машине и проширити производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво