Шабац: Снег погодује озимим усевима

Снег који је пао у шабачком крају добро је дошао озимим усевима. Пшеница је, према речима стручњака, у добром стању, а пољопривредницима се саветује да у наредном периоду, обаве прихрану жита.

Млади пољопривредник, Филип Драгојевић из Јевремовца код Шапца, пешеницу је засејао на десет хекатара. Задовољан је стањем усева, који је већ прихранио минералним ђубривом.

"Усев је у стабилном стању, влаге има довољно, неће му шкодити ни још више да падне,да би се сачувала та влага за сушније време, пролеће кад дође", каже Филип Драгојевић, пољопривредник из Јевремовца.

Неуобичајено топло време у претходном периоду, погодовало је бокорењупшенице која је засејана на најевећем броју парцела.

"То што је снег пао, то је веома добро, због тога што је топло време било у претходном периоду, дошло је до велике бујности пшенице, тако да смо били забринути", објашњава Марко Гладовић, пољопривредник из Јевремовца.

Због могуће појаве болести, пољопривредницима се саветује да редовно обилазе парцеле, и прихране усев чим време дозволи.

"Основна мера сада која предстоји сада јесте прихрана, са 2/3 азотних ђубрива, највише зависи од агрохемијске анализе, и препоручује се да то буде кан, а преосталу 1/3 треба обавити 15 до 20 дана после прве прихране, како би усев који излази из фазе бокорења мога да усваја тај азот, јер у то време формира принос", објашњава Светлана Златарић из Пољоприведне саветодавне стучне службе из Шапца.

Због сигурне производње, последњих година, повећавају се површине под озимим усевима у шабачком крају. На територији града, и у три околне општине, стрним житима засејано је око тридесет хиљада хекатара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво