Зашто нестају војвођанске ветрењаче?

Прву ветрењачу у Војводини саградио је Агоштон Киш 1794. године у Елемиру, након повратка из Холандије. Највише ветрењача изграђено је почетком 19. века, и у то време представљале су градитељска ремек-дела. Нажалост, од 282 ветрењаче остало је само 11, а ниједна од њих више није у функцији.

Војвођанске ветрењаче су имале три спрата и покретни кров за који су најчешће причвршћена четири крила. Да би се изградила, било је неопходно 200–500.000 цигала и тридесетак кубика дрвета које је најчешће доношено са Карпата.

Свака је имала два велика округла камена на које је падало жито које се млело. Живана Крејић из Панчева истраживала је шест месеци настанак ветрењача и све што је сазнала преточила је у илустровану књигу "Ветрењаче Војводине некад и сад".

"Они су са много жара и жеље одлазили у друге крајеве по првокласни камен и квалитетно дрво да би направили те џинове за ветар, како су их називали. Фасцинантно је и то колико су снаге улагали да би себи олакшали живот и како им је само шест месеци требало да заврше једну ветрењачу", каже туризмолог и професор Живана Крејић.

Иако је под заштитом државе, ветрењача у Меленцима, која је некада припадала породици Бошњак, сад је пред рушењем. Иван је поред ње провео детињство, са њеног врха види се и Фрушка гора и, како каже, још се осећа мирис брашна јер се некада за једну ноћ млело и до хиљаду килограма жита.

"Немам речи кад прођем поред ње и видим у каквом је стању. Замислите, и млинско скупоцено камење је порушено, а разваљени су и доњи изрезбарени стубови. Ово је велика срамота."

У Холандији су многа места ветрењаче уврстили у своју туристичку понуду, а користе их и даље за очување старих заната и развој еко-туризма.

"Ако пропадну, пропада и део нас", каже Живана Крејић. "То је градитељско наслеђе које је девастирано, јер у оквиру једне ветрењаче, ако је сагледамо са различитих страна, можемо видети важне остатке прошлости и начина живота на овим просторима."

Иако свако време тражи технолошке иновације, нема сумње да старе ветрењаче треба чувати као културно-индустријско наслеђе.

У нашој земљи одавно већ ниједна ветрењача не ради, али зато имамо савремене дивове у војвођанској равници – нове ветрењаче које користе снагу ветра за производњу електричне енергије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво