Скоро половина смедеревских зграда добија принудног управника?

Рок за упис стамбених зграда у регистар истекао је 12. децембра. Уколико се до тог датума станари нису договорили о избору управника, локална управа је обавезна да постави принудног. Шта је урађено у Смедереву проверава Комунална инспекција.

Мали број станара стамбених зграда, донео је одлуку да предходног председника кућног савета задрже на позицији управника зграде, делимично јер су и сами председници били против такве одговорности.

Уколико се ништа не уради, зграда ће и даље да пропада, истиче наш саговорник: "Станари су неодговорни, и да је то више од 10 станара, у реду је, али нас је четири станара у улазу и не можемо да се договоримо. Ја једва чекам принудног управника."

Неки су се већ договорили и одлучили  се за ранијег председника кућног савета.

У Смедереву има 120 вишеспратница које би требало да оформе стамбену заједницу, јер ће у супротном то за њих урадити локална самоуправа постављењем принудног управника. Само 40 одсто стамбених јединица је упутило захтев за упис у регистар, а комунална инспекција тренутно обилази терен и доставља обавештења.

"Имамо многе објекте где немају формиране скупштине станара", истиче Драган Крсић, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинскоправне послове, "не само у Смедереву, говорим и шире у другим градовима у Србији. Један такав систем је морао да се превазиђе, управо овим Законом о становању који је донет прошле године и на овај начин ће се уредити један однос зграде, односно станара у згради и локалне самоуправе."

Након добијања обавештења, станари зграда имају рок од 15 дана, у којем могу поднети захтев за добијање решења за формирање стамбене заједнице.

До сада су екипе Комуналне инспекције установиле да је на територији града у више од 40 одсто вишеспратница потребан принудни управник. Тренутно на територији града ради пет управника зграда, а када се инспекција и надзор заврше, тај број биће далеко већи.

Према Закону о становању, казна за оне који немају број стана на вратима може износити и до 2.000 динара, а висина плате принудног управника биће одређена на основу упутстава надлежног Министарства.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво