Хеклани новогодишњи накит

У жељи да свој дом окити другачије од других, Пријепољка Душка Бајић урадила је хеклицом уникатан новогодишњи накит. Kомбинација модерног и рустицног показала се као пун погодак, па је осим за личну употребу почела да хекла накит и за домове широм Балкана.

Ручни рад је заволела још као дете; и то, како каже, хеклање уз маму, плетење уз стрину, а вез сада Душка усавршава уз свекрву, дајући свему што изради своју ноту, спајајући традиционално и модерно.

 "Сво то неко своје умеће сам искористила и дошла на идеју да направим нешто употребно за дом и то су управо ови новогодишњи накити. Хеклам, спајам и потом на одређеним калупима штиркам и добијам овако комад који је прилично чврст, дакле и задржава своју форму", каже Душка Бајић.

Звездице, пахуљице, кугле, врхови, све настаје од срме, глицера или памучног конца по шемама које Душка, иначе дугогодишњи туристички радник, али и инжењер за дизајн, скупља годинама. И само након пар фотографија на друштвеним мрежама, и похвале и наруџбе почеле су да стижу са свих страна.

„Ја у почетку сам радила то за пријатеље, наравно за себе, за своју родбину, већ имам наруџбине и широм Србије и Црне Горе, Босне и Херцеговине и мени је драго да један свој печат уносим у домове других људи", додаје Душка.

И да би све који су пожелели и обрадовала својим рукотворинама Душка и сваку паузу на послу користи за хеклање, посебно се обрадовавши молби мале комшинице.

„Замолила ме је да након школске године крене код мене на неку малу мини обуку што ће мени стварно бити и задовољство", напомиње наша саговорница.

Показаће јој, додаје Душка, како у сваку петљу уникатног новогодишњег украса уткати љубав и вештину која се у њеној породици преноси са колена на колено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво