Брендирање банатске шаре

У оквиру пројекта "Традиција у служби локалног развоја" који реализује Етно-мрежа уз подршку Министарства пољопривреде и НАЛЕД-а, подметач од пустоване вуне с "банатском шаром" изабран је као један од три производа из Србије који ће добити дизајнирано паковање и цертификат.

Подметач са банатском шаром наћи ће се на мапи аутентичних производа на којој ће бити представљени градови и општине са традиционалним мотивима.

Жене из удружења "Панонке" труде се да на својим производима, који су прилагођени времену у којем живимо представе нешто што се овде радило још 1903. године у Женској занатској школи.

У свом раду користе старе поступке - пустовање, ткање и нец технику, објашњава Јасна Вујичић:

"У тренуцима када живимо брзо и када смо отуђени и мало вреднујемо определили смо се за нешто што је споро, што негује тимски дух, породицу и традицију и што нас подсећа где смо, ко смо и одакле смо."

У удружењу праве различите предмете који имају и употребну вредност. Посао није нимало лак и само за један подметач потребно је 40 сати рада, али ове жене уживају у креирању орнамената "банатске шаре".

"Техника рада нам дозвољава велику ширину", каже Јадранка Димитриевска, "може свако да се искаже и да покаже своју креативност и лепоту стварања приликом уклапања разних боја."

Марина Трифуновић је тек две године у удружењу и успела је да савлада све технике, а сада подучава друге:

"Нисам ништа знала да радим од ових ручних радова, али уз вољу и жељу све може да се научи."

Олга Жолнаи Јокановић, председница Удружења грађана "Панонке" очекују да ће Панчево, по производима са банатском шаром, постати препознатљиво и ван граница наше земље:

"Оно што највише очекујемо то је да буде усвојен као протоколарни поклон, прво овде у нашој локалној заједници, а после и у читавој Србији. Очекујемо да се појави на сајмовима и да буде репрезентативно представљен у оригиналмом паковању које ће осмислити стручњаци."

У Европи је 2018. година проглашена годином традиције и "Панонке" имају жељу да се "банатска шара" нађе и на националној листи нематеријаног културног наслеђа Србије.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво