Од њиве до шећеране тежак пут

Запослени у Пољоипривредном предузећу Златица поред Зрењанина ових дана муку муче око транспорта шећерне репе са њиве до шећерана, још увек на призмама се налази на десетине вагона слатког корена који свакодневно, због осцилација у времен,у у знатној мери калира.

Учестале кише ових дана, праћене надпросечно високом температуром за ово доба године причињавају велике проблеме у транспорт шећерне репе. Моћни камиони су уништили атарске путеве, па је право умеће управљати овим грдосијама које у просеку носе око четрдесет тона слатког корена.

"Трактор нас вуче од четристотине до петстотина коња,значи да нема њега ми овде можемо да спавамо. Без трактора нема помоћи па и два и три трактора", каже Раденко Призјавчев, из Лознице.

"Ломе ли се делови камиона? Ломе се максимално значи ми кад завршимо ову кампању нико нам то неће платити, ми смо значи у тоталном минусу, ако нам верујете".

И поред сушног лета на Златици су задовољни овогодишњим родом.

"Пре одмора ми смо завршили вађење шећерне репе на 612 хектара, међутим остао је извоз, главни узрок што сада возимо репу су шећеране које су слабо радиле. Имамо још да возимо негде преко двестотине камиона значи око петстотина до шестстотина вагона колико имамо на њивама", каже Драган Васић, директор П.П Златица.

Поред тешког транспорта, јавља се још један проблем.

"Репа која се тренутно налази на призмама и чека утовар, имаће неки одређен проценат кала у овом моменту, колико ће то кала бити зависи од спољних температуре, али мислим да ће калирати сигурно за десет посто од планираног приноса који је моментално извађен из земље", каже Филип Даријевић инг. заштите биља П.П.Златица.

У Жабаљској шећерани очекују да цео овогодишњи род до њихових погона за прераду стигне до краја децембра, како би и прерада била завршена у предвиђеном року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво