Отворен музеј Терра у Кикинди

Отварањем Музеја Терра у Кикинди, у реконструисаном и адаптираном војном објекту, заокружено је 36 година уметничког стварања и активности Центра за ликовну и примењену уметност - Терра.

У фундусу Музеја налази се јединствена збирка уметничких радова, више од хиљаду скулптура, великих и галеријских формата израђених у теракоти, дела у чијем стварању је учествовало преко триста истакнутих уметника из целог света на Интернационалном симпозијуму скулптура од теракоте - Терра.

"Историја уметности сведочи да теракотних скулптура, овако позамашних димензија, нема у новијим уметничким збивањима. Заправо, нема их још од доба ертрурске уметности из 3. века пре нове ере или од чувених кинеских глинених војника насталих пре две хиљаде година", каже  Сава Степанов, ликовни критичар.

Музеј Терра је ауторски пројекат вајара Слободана Којића, који је на светској ликовној сцени реафирмисао скоро заборављену поетику изражавања у исконском материјалу - глини.

"Јако је било битно да се догоди врх, тај музеј. Сад ћемо почети да испуњавамо простор пирамиде испод тог дијамантског врха", каже мр Слободан Којић, вајар.

Музеј је настао захваљујући разумевању и подршци Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

"Вечито обележени крајолик снова, синергије и предиспозиције стваралачког нагона Кикинда је светлост и знак духовне идентификације универзалне вредности", каже Мирослав Штаткић, Покрајински секретар за културу и јавно информисање.

Како је истакнуто на отварању, Музеј Терра постаје нова тачка сусрета цивилизација, традиција, прошлости и будућности, а Град Кикинду и Србију позиционира на светској мапи као установу најпозванију за разматрање и преиспитивање вајарске теорије и праксе.




 





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво