Ризици одрастања у Србији

Национално пилот истраживање, у вези са здрављем школске деце, које је Институт "Батут" спровео међу ученицима старијих разреда основне и прве године средње школе, показали су да је у Србији преко 17 одсто ђака пушило бар једном у животу, скоро сваки други је пробао алкохол, а четвртина анкетираних искусила пијанство.

Иако закон изричито забрањује продају дуванских производа и алкохола малолетним лицима, у пракси, често, није тако. До прве цигарете и пића долази се и лако, и прерано.

"Ми не пушимо, али наши вршњаци пуше. Пробали су још у другом, трећем разреду. Купују на комад и нико не прави питање што су млади", каже Л.Т. (13 година).

"Пију од 5. разреда. Најчешће пиво, ракију, водку, на  екскурзијама и журкама", каже Л.С. (13 година).

"Тиме желе да покажу да су бољи од осталих и да буду опасни у друштву", каже А.М. (13 година).

На ризично понашање младих, кажу стручњаци, утичу жеља за експериментисањем и потреба за доказивањем међу вршњацима, негативни узори у породици и друштву, као и чињиеница да им је све доступно -од цигарете дувана за 15 динара по комаду или марихуане за 300, до флашице алкохола за педесетак динара.

"Године када се најпре крене са пробањем дувана, алкохола, богами и неких других психоактивних супстанци јесте 10-11 година. И оно што је занимљиво јесте да је све већи број девојака, односно девојчица у том узрасту. Разлике између села и града има када је реч о раном пубертетском узрасту, а када су у питању ђаци који похађају средњу школу, та граница се брише", каже др Гордана Алексић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и омладине.

Анкете међу крушевачким средњошколцима су показале да млади прве полне односе имају око 16. године, као и вршњаци у другим градовима. Без превише знања о заштити од нежељене трудноће и полних болести.

"У тим истим нашим анкетама најчешћи облик контрацепције је кондом, повремено. Отуда се неретко дешава да код деце дијагностикујемо неке врсте полно преносивих болести које утичу на њихово опште,  касније и на репродуктивно здравље. У 90 одсто случајева нежељена трудноћа у адолесценцији завршава се прекидом што, као и свака друга интервенција, може да остави последице на здравље. Дешавало се да и у 14 година дијагностикујемо нежељену трудноћу. Примера ради, пре две године у крушевачком породилишту је било 50 порођаја адолесценткиња млађих од 19 година", каже Оливера Раичевић, гинеколог крушевачког Дома здравља.

Незнање је највећи ризик по здравље младих, а Саветовалиште при крушевачком Дому здравља већ 13 година права адреса да се многе дилеме разреше. Стручни тем лекара предавања и трибине организује  како у градским тако и у сеоским школама, а два пута месечно за ученике завршних разреда основних и прве године средњих школа у самом Саветовалишту семинаре и тематске радионице.

У складу са интересовањем младих о правилној исхрани и здравим стиловима живота, самопоуздању, љубави и заљубљености, планирању породице, полно преносивим болестима, контрацепцији, психоактивним супстанцама и и заштити од вршњачког насиља.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво