Отворено прихватилиште за псе у сремскомитровачком затвору

Потписивањем меморандум о разумевању између града Сремска Митровица, Управе за извршење кривичних санкција, невладине организације Хелп И ОЕБС-а у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица отворено је прихватилиште за псе о којима ће брину осуђеници. Ово је први овакав пројекат ресоцијализације у нашим затворима.

Од храњења, чишћења, неге до обуке са псима ће радити затвореници. У новом прихватилишту у полуотвореном одељењу сремскомитровачког казнено-попоравног завода смештено је 210, а има простора за још 90 паса. За сада је ангажовано десет осуђеника.

"Много ми то значи јер сам раније држао псе, код куће, гајио сам их и недостајало ми је јако и сад сам поново срећан што могу да проводим време са псима", каже Радомир Ђаковић, осуђеник.

"Пуно нам брже време иде, пролази а лепо нам је са њима се дружити, бринути о њима, мазити пазити, волети", каже Невен Достанић, осуђеник.

Ресоцијализација је основни мото за затворску установу,  а граду добробит у решавању комуналног проблема.

"Да побољшамо ресоцијализацију осуђеника помоћу паса, лакшу реинтеграцију у друштво и на крају крајева на прихват, да им омогућимо да са одредјеним обукама евентуално могу да добију неко одговарајуће запослење у неким другим одгајивачницама, евентуално золошким вртовима", каже Александар Алимпић, управник КЗП Сремска Митровица.

"Отварањем овог прихватилишта сигуран сам  да огромне наднаде  штете које смо имали са уједима паса које су у неким периодима износиле и преко 30 милиона динара ћемо сигурно свести на много мању меру", каже Владимир Санадер, градоначелник Сремске Митровице.

"Ово је мали пројекат, али има толико ефеката, честитам, побољшавају се  услови живота за затворенике и има ефекте за град Сремска Митровица. Поред прихватилишта у затвору ће бити и пансион за псе и тренинг центар. Партнерство између невладиних организација, Министарства правде и локалне управе потврђено је званичним потписивањем меморандума којим је и покренут пројекта од којег се очекује да постане пример добре праксе", каже Клаус Моцк, регионални кординатор за Црну Гору и Србију ХЕЛП.

"Овај програм је први у Србији, а Србија је једна од три земље у Европи где ће се овакав пројекат имплементирати, и због тога смо посебно поносни", каже амбасадор Андреа Оризио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

"Нама је заиста циљ да се ти људи овде и преваспитају и ресоцијализују и да се науче неким новим стварима да нађу запослење ван кад изађу на слободу, али и једну врло важну ствар, а то је да смањимо стопу повратка или рецитивизма у Републици Србији", каже др Милан Стевовић, директор Управе за извршење кривичних санкција.

Досадашња сарадња са ОЕБСОМ и Хелпом дала је резултате у креирању законодавног система и донацијама заводима кроз различите програме обуке. Сремска Митровица ће бити пример за ширење пројекта на затвор Забела у Пожаревцу и у Нишу.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво