Ко плаћа рачун?

У данашњој штампи објављено је истраживање о томе колико су народи у свету гостопримљиви и хумани. Упркос традиционалном мишљењу да су Срби један од најгостопримљивијих народа, истраживање је показало супротно, нашли смо се на дну лествице. А, ево како на то гледају Пироћанци.

Галантан Пироћанац - ово би многима звучало као оксиморон. Сами Пироћанци за себе кажу да су рационални, али за госте дају све.

"Гости из Пирота, без обзира на вероисповест, боју коже и националност одлазе безбедни, без напада, без било каквих инцидената. Ја то са сигурнишћи могу да тврдим. Једноставно не одлазе са страхом, већ одлазе са надањем да ће се опет вратити у град који их је угостио као да су код куће".

"Гостопримство у Пироту, њихова срчаност, њихова душа, њихово вољење сваког госта, намерника и не намерника је за причу. Значи, то може само да се доживи".

"Ја сматрам да сви у Србији су јако гостопримљиви у односу на друге нације, а рекао бих да југ Србије предњачи у томе".

У истраживању које је објављено, Србија није прошла славно када се рангирало гостопримство и хуманист. А, да ли је веровати овим параметрима?

"Овде код овог истраживања се већ поставља питање методологије, који је узорак који је коришћен, на ком узорку је то истраживање рађени и да ли је он довољно репрезентативан. Економска ситуација, доста дугачак период транзиције јесте нешто што утиче и на гостопримљивост и на могућност грађан , пре свега, не на њихову жељу да они помогну некоме или дају неки прилог, већ пре свега на њихову могућност", каже Љубомир Милановић, социолог.

Кажу да је најбоље место да упознаш један народ - кафана.

Овде још увек важи правило да онај ко позива госте у кафану, тај плаћа рачун. Пироћанци кажу, ако свако мора да плати свој рачун, онда боље да се не иде у кафану. Па, зар то није најискренија емпартија према гостим, који су овде увек добродошли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво