Волонтери вршачког Лесовика збрињавају повређене дивље животиње

Вршачко удружење Лесовик бави се збрињавањем повређених дивљих животиња. Волонтери брину о животињама у удружењу, а онда их након опоравка и медицинског збрињавања враћају у природу.

Ицрпљени лабуд, пронађен у њиви код Новог Сада и орао мишар којег је ударио аутомобил - то су тренутно пацијенти удружења Лесовик.

"Ја сам ове године имао преко 200 интервенција и већином су то биле дивље животиње, углавном неке заштићене врсте или строго заштићене врсте и добар део тога је обележен, прстенован и враћен у природу", каже Иван Ћосић, сертификовани спасилац дивљих животиња.

У близини Вршца налази се заштићено природно добро Лабудово Окно, где се већ деценијама окупља велика популација ових птица. То је идеално место да се повређени лабуд врати у природно станиште. Убрзо стиже и друштво, па су волонтери прво мало забринути, али на крају је ипак - све у реду.

"Ја сам тренутно пресрећан јер сам урадио оно што и јесте циљ свог мог посла а то је да спасемо животињу и да је вратимо у природу уколико је то могуће. Ова птица, као што смо видели одмах су јој пришла два локална лабуда којима је ту територија и који су јој обазриво пришли и испитали једни друге и ја верујем сад да се вратимо да би их затекли заједно како пливају", каже Иван Ћосић.

"Овде ће он наћи место где ће се још мало опоравити,где ће наћи ће припаднике своје врсте, и где ће наставити своје путовање, можда ће остати овде, можда ће се вратити тамо одакле је дошао тако да мислим да је ово једно од места које је баш адекватно за пуштање ових птица", каже Миливоје Вућановић, оринтолог.

Кроз удружење Лесовик до сада су прошле многе ретке и угрожење врсте птица и животиња попут орла белорепана, али и сова ушара, гачаца, јежева, лисица. И у последње време их је све више, па у удружењу са једне стране апулују да им се пријаве волонтери као неопоходна помоћ, а са друге да им се људи, који нађу повређену дивљу животињу, обавезно јаве како би они могли да преузму бригу о њој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво