Конзерваторско-рестаураторски радови у манастиру Студеница

У Богородичиној цркви манастира Студенице, пре десетак година, почела је рестаурација фресака велике уметничке и историјске вредности. Упоредо се изводе и конзерваторско-археолошки радови на неколико значајних објеката манастирског комплекса.

Ових дана у манастиру Студеници изводе се важни и сложени радови на читавом комплексу грађевина и на поткуполном делу Богорородичине цркве.

"Конзерваторско-рестаураторски радови обухватају комплетан третман живописа у Богородичној цркви, у Наосу на северном зиду, композицију Успење Богородице и североисточног пиластра", каже Гордана Јаковљев, рестауратор-конзерватор.

Рестаурација фресака у Богородичиној цркви, које су највреднији и пре једне деценије и најугроженији део целине, почела је 2006. године.

"То подразумева ињектирање, консолидовање, обраду пломби, плпмбирање, на крају завршава се ретушем", каже Весна Чанак, рестауратор-конзерватор.

Извођење конзерваторско-рестаураторских радова обухвата завршетак археолошких истраживања пирга из 15. века, санацију кровне конструкције и препокривање Савине трпезарије и ризнице, уређење винског подрума и обнову моста га горњој испосници.

"Радови који се тренутно одвијају у манастиру Студеница само ће послужити у циљу још, рекао бих, темељнијег, квалитетнијег и подробнијег не само ширења нашег знања и свести о значају манастира Студеница него истовремено то ће бити прилика поновног опомињања свих нас", каже Србољуб Убипариповић, доцент Православно-богословског факултета у Београду.

"Омогућујемо сопственом народу и свим другим људима из целог света да виде богаство једног народа, једне регије, једне државе, једне цркве", каже архимандрит др Тихон старешина манастира Студеница.

Комплетна обнова овог јединственог бисера светске културне баштине спроводи се у сарадњи манастира Студенице, Републичког и Градског завода за заштиту споменика културе, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво